Dostupni linkovi

Pućdemon: Rezultat izbora u Kataloniji šamar za protivnike


Čestitke katalonskom narodu iz egzila: Karles Pućdemon

Katalonski lider Karles Pućdemon pozdravio je iz Brisela pobedu partija koje se zalažu za nezavisnt Katalonije na izborima za parlament tog autonomnog španskog regiona, naglašavajući da je to "rezultat koji niko ne može da ospori".Španski premijer Marijano Rahoj je izgubio plebiscit koji je želeo, poručio je kasno sinoć Pućdemon, koji je činjenicu da su partije koje su za nezavisnot dobile većinu u regionalnom parlamentu ocenio kao "šamar" onima koji joj se protive.

Pućdemon je ovo poručio pred grupom katalonskih separatističkih aktivista i flamanskih nacionalističkih simpatizera iz jedne sale u centru Brisela, gde se "sklonio" sa ministrima posle referenduma o nezavisnosti Katalonije početkom oktobra.

Na osnovu 99,8 odsto prebrojanih glasova, tri stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije na izborima su osvojile 70 mesta u parlamentu tog španskog regiona sa ukupno 135 mesta.

"Želim da čestitam katalonskom narodu na tome što je svetu dao lekciju… lekciju o građanstvu i demokratiji", rekao je Pućdemon.

Doskorašnji katalonski predsednik je dodao da Evropa mora uzeti u obzir rezultat izbora, kao i da "recept Rahoja ne funkcioniše" u Kataloniji.

Rezultat izbora ukazuje da će stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije ponovo imati većinu, gotovo dva meseca pošto je vlada Marijana Rahoja suspendovala autonomiju Katalonije, smenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

Grupu stranaka koje su za nezavisnost Katalonije čine koalicija "Zajedno za Kataloniju" koju predvodi Pućdemon, Republikanska levica Katalonije i mala antikapitalistička stranka Kandidatura narodnog jedinstva.

XS
SM
MD
LG