Dostupni linkovi

Turska: SAD 'usamljene u nezakonitoj odluci' o Jerusalemu


Sjednica Vijeća sigurnosti UN o situaciji na Bliskom istoku
Sjednica Vijeća sigurnosti UN o situaciji na Bliskom istoku

Turska žali zbog veta koji su Sjedinjene Američke Države uložile u ponedjeljak u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija na rezoluciju u kojoj se traži da američka odluka o priznavanju Jerusalema kao prijestonice Izraela bude povučena, saopćeno je iz turskog ministarstva vanjskih poslova.

SAD su se dodatno izolovale zbog ove odluke kada su blokirale poziv Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da ta odluka bude povučena, unatoč tome što je ostalih 14 članica podržalo taj poziv.

"To što su Sjedinjene Američke Države ostale same u ovom glasanju konkretan je pokazatelj nezakonitosti njihove odluke o Jerusalemu", navodi se u saopćenju turskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Reuters.

Glavni grad Jerusalem?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

U saopćenju se također navodi da je američka odluka da uloži veto na ovu rezoluciju pokazala još jednom da je Washington "izgubio objektivnost" i da je neprihvatljivo da Vijeće sigurnosti bude "neefikasno" zbog takvog poteza.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i britanska premijerka Theresa May u telefonskom pozivu u ponedjeljak naveče razgovarali su o blokiranju ove rezolucije, te su se složili da bi nove tenzije, koje bi mogle ugroziti mirovni proces u regiji, trebale biti izbjegnute, kazali su izvori iz Erdoganovog ureda.

U službenom saopćenju izdatom nakon samita navodi se da učesnici smatraju da je ovaj američki potez objava povlačenja Washingtona iz njegove uloge kao "sponzora mira" na Bliskom istoku.

Posljedice odluke o Jerusalemu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

XS
SM
MD
LG