Dostupni linkovi

Turska namerava da otvori ambasadu u Istočnom Jerusalimu


Redžep Tajip Erdogan na samitu Organizacije islamske saradnje
Redžep Tajip Erdogan na samitu Organizacije islamske saradnje

Turska namerava da otvori ambasadu u Istočnom Jerusalimu, izjavio je u nedelju turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, nekoliko dana pošto su lideri muslimanskih zemalja na samitu u Istanbulu apelovali na svet da prizna istočni Jerusalim kao glavni grad države Palestine.

"Uz Božju volju, bliži se dan kada ćemo zvanično, uz božju pomoć, otvoriti ambasadu tamo", kazao je Erdogan.

Taj stav turski predsednik izneo je u govoru članovima Partije pravde i razvoja (AKP), koju predvodi, na skupu u južnoj provinciji Karaman, objavila je agencija Rojters.

Nije međutim objasnio kako će to izvesti, primećuje agencija Rojters, s obzirom na to da država Izrael kontroliše ceo grad Jerusalim i smatra ga “nedeljivom” prestonicom.

Erdogan je naveo da je turski generalni konzulat u Jerusalimu već predstavljao ambasador.

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Trump objavio je 6. decembra da SAD priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela, te da je to u najboljem interesu SAD i postizanja mira.

Glavni grad Jerusalem?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Taj potez prekinuo je višedecenijsku politiku SAD-a i međunarodne zajednice da će status tog grada biti definisan u mirovnim pregovorima Izraela i Palestine.

Takvu odluku je u sredu pedeset muslimanskih država, među kojima i bliski saradnici SAD-a, na samitu u Istanbulu označilo je kao signal da Vašington napušta svoju ulogu ‘sponzora mira’ na Bliskom istoku.

Inače, Palestinci istočni deo Jerusalima, koji je Izrael anektirao 1967, smatraju prestonicom svoje buduće države.

XS
SM
MD
LG