Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crnadak: EU radi na dokumentu o Zapadnom Balkanu


Nakon sastanka, Igor Crnadak je sa ambasadorima u neformalnom druženju posjetio Zimzograd

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak potvrdio je danas da se u Evropskoj uniji radi na dokumentu o pristupu zemalja Zapadnog Balkana, ali nije želio da ga komentariše.

On je to izjavio nakon dašnjeg sastanka sa ambasadorima zemalja Zapadnog Balkana, na kojem je, uz ostalo, razgovarano o zajedničkim aktivnostima u narednoj godini, posebno o saradnji u oblasti evrointegracija.

"Jedan od prioriteta, pored evropskih integracija, za mene i ministarstvo koje vodim je i regionalna saradnja. Mi ćemo i dalje mnogo u to da ulažemo i da investiramo mnogo napora, truda i strpljenja kako bi izgradili što bolje odnose u regionu", rekao je Crnadak.

Sastanku su prisustvovali ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, Crne Gore Milan Lakić, Albanije Ilir Melom i otpravnik poslova Makedonije u BiH Aleksandar Krstevski, te član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Crnadak: EU radi na dokumentu o Zapadnom Balkanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Crnadak je najavio da u narednoj godini predstoji potpisivanje brojnih sporazuma u oblasti saradnje na evropskim integracijama, a jedan takav je već dogovoren sa Srbijom.

"Mi ćemo početkom iduće godine potpisati Sporazum o saradnji u oblasti evropskih integracija sa Srbijom. Takođe, sa Makedonijom nam predstoji nekoliko sporazuma od kojih je važan onaj po kojem će se putovati u obje zemlje samo sa ličnom kartom. Sa Crnom Gorom i Albanijom takođe ima nekoliko sporazuma koji su u proceduri. Tako da se radi o stvarima koje će direktno uticati na poboljšanje odnosa i biće vrlo korisni za građane BiH, ali i tih država", kazao je Crnadak.

Crnadak je rekao da je, kada je u pitanju BiH, sve već definisano u Reformskoj agendi.

"Pred nama su ozbiljne reforme, prije svega u oblasti ekonomije. Vrlo je važno da pomjerimo i stvari u pravosuđu jer je očigledno da pravosuđe ima poteškoća da se izbori sa pitanjima ratnih zločina i organizovanog kriminala i korupcije. Pred nama je težak posao ali je najbitnije da se popravi opšti politički ambijent", ocijenio je on.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG