Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ratnom vođi Konga mora da plati odštetu deci-vojnicima


Međunarodni krivični sud (MKS) odredio je danas deset miliona dolara kolektivne odštete za decu-vojnike, primorane da se bore u redovima milicja bivšeg ratnog vođe Konga, Tomasa Lubanga, prenosi Frans pres.

Lubanga treba da plati tu odštetu koja obuhvata njegovu odgovornost za 425 žrtava i sve druge potencijalne žrtve, rekao je u Hagu sudija Mark Peren de Brišambo.

Sudije su navele 425 direktnih i indirektnih žrtava, ali ipak nisu utvrdile njihov tačan broj, navodeći da su Lubangovim zločinima pogođene hiljade ljudi.

Lubanga, bivši vođa "Unije rodoljuba Konga" (UPC) je 2012. godine osuđen na 14 godina zatvora ;zbog regrutovanja dece-vojnika u sukobima 2002-2003. Neka regrutovana deca su imala jedva 11 godina.

Pošto Lubanga nema novca, Sud je naložio Fondu za žrtve da navede da li može da izdvoji dodatna sredstva za isplatu kolektivne odštete, ili da nastavi sakupljanje dodatnih sredstava.

To nezavisno telo uspostavljeno Rimskim statutom, odnosno osnivačkim ugovorom Međunarodnog krivičnog suda, dobija dobrovoljne priloge vlada-članica suda, međunarodnih organizacija i pojedinaca.

Lubanga ima prava žalbe.

XS
SM
MD
LG