Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Coraxu uručena nagrada 'Dobar primer Novog optimizma'


Predrag Koraksić Corax

Karikaturisti Predragu Koraksiću Coraxu uručena je nagrada „Dobar primer Novog optimizma“ u Novom Sadu na Međunarodni dan ljudskih prava. Pokret Novi optimizam ovu nagradu dodeljuje osobama ili organizacijama koje svojim delovanjem i zalaganjima daju dobar primer zajednici i društvu.

Karikaturista Predrag Koraksić, koji je saradnik i Radija Slobodna Evropa, nagradu „Dobar primer Novog optimizma“ dobio je, kako u obrazloženju skupštine Pokreta Novi optimizam stoji, zbog toga što je on „najbolji primer novog optimiste, dakle kritičkog optimiste, optimiste bez iluzija“, istakao je osnivač pokreta Branislav Grubački Guta.

„Njegove karikature pokazuju da stanje u srpskom društvu, državi nezdravo, haotično i ludo, to jest da već dugo traje, da u Srbiji promene na vrhu vlasti nisu promenile njen karakter. To nam govori i ona zarđala kašika, koja se na Coraxovim karikaturama pojavila najpre kao simbol Šešeljevog opasnog političkog ludila, i u međuvremenu postala simbol kontinuiteta vladajuće politike u Srbiji. Ima li tu bilo kakvog optimizma, pitaće neko. Zar ovo nije krajnje pesimističko viđenje savremene Srbije?

Nije, jer Coraxove karikature nam ne sugerišu pesimistički zaključak da se s ludilom u vrhu Srbije moramo pomiriti. Tačno je da njegovi portreti naših ludih vlastodržaca i članova njihove svite - svedeni na osnovne karakterne crte, onako kako to mogu samo veliki umetnici - uglavnom pokazuju mračne likove. Međutim, treba primetiti šta se događa s mrakom ovih likova kad je on u Coraxovim crtežima likovno predstavljen, otelovljen, treba primetiti da tada mrak, ako se tako može reći, izlazi na svetlost dana. Postaje vidljiv i čitljiv“, citirao je obrazloženje pokreta.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović je istakao da su dela ovog uglednog karikaturiste značajni ne samo zbog kritike društvenih pojava već i da bismo razumeli društvo u kom živimo.

„Iako u njegovim karikaturama oštroj kritici, razarajućoj duhovitosti i sarkazmu izloženi razni ljubitelji zarđalih i zlatnih kašika i viljuška i mnogi drugi akteri naše stvarnosti, u njima nikome nije oduzeta ljudskost. Njegovi crteži su oštri kao skalpel ne samo u smislu kritike već i kada govorimo o urezivanju u memoriju“, rekao je on.

U ime prošlogodišnjih laureata nagradu je Koraksiću uručio Saša Janković bivši republički zaštitnik građana. Corax je u svom obraćanju istakao da se u svom radu trudio da bude uvek dosledan.

„Ja sam ovo radio kako dišem, nisam mogao drugačije. Bez obzira na ono što su bile okolnosti, ja sam bio dosledan. Opet kažem, kako sam disao tako sam i ove karikature radio“, on je dodao da sebe smatra optimistom.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade su i Mirjana Karanović, ekipa serije "Državni posao", rege sastav "Del Arno Band", Dragan Todorović, Mirko Đorđević i Ivan Ivanji.

XS
SM
MD
LG