Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bijela kuća pozvala Abbasa, Pence nije dobrodošao u Palestini


Mahmoud Abbas

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump (Tramp) pozvao je palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa (Mahmud Abas) da posjeti Bijelu kuću, potvrdila je kasno sinoć Trumpova administracija za izraelske medije.

Poziv je upućen u vrijeme kada su politička reagovanja na odluku SAD-a da se prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela bacila sjenku na predstojeću posjetu regionu američkog potpredsjednika Mikea Pencea (Majk Pens).

Bijela kuća je potvrdila izvještaje da je Trump pozvao Abbasa da se sastanu u Washingtonu za nekoliko sedmica, kada palestinski predsjednik bude u tom gradu zbog zdravstvenih intervencija.

Poziv je upućen telefonom u utorak kada je Trump pozvao palestinskog lidera da ga informiše o svojoj odluci o Jerusalemu. Tačan datum sastanka nije utvrđen, ali je navedeno da je Trump izrazio želju da diskutuje o mirovnom planu administracije s Abbasom.

U međuvremenu je visoki zvaničnik u vladajućoj palestinskoj partiji Fatah rekao u četvrtak da Pence nije dobrodošao u Palestini.

"U ime Fataha kažem da nećemo pozdraviti Trumpovog zamjenika na palestinskim teritorijama. On je tražio da se sastane (s Abbasom) 19. decembra u Betlehemu i takvog sastanka neće biti", rekao je Jibril Rajoub (Džibril Radžub), a Abbasovi savjetnici nisu za sada ništa komentarisali.

Međutim, magazin Politico (Politiko) javlja, pozivajući se na neimenovog zvaničnika Bijele kuće, da Pence i dalje namjerava da se sastane s Abbasom i palestinskim liderima i da će svaka odluka da se povuče sa sastanka biti kontraproduktivna.

Trumpova odluka da prizna sporni Jeruaslem kao glavni grad Izraela i da preseli ambasadu SAD-a u taj grad izazvala je gnjev širom regiona.

Trump je time naglo izmijenio decenijsku politiku SAD-a, izazvavši ogorčenje Palestinaca i oglušivši se na upozorenja da će izbiti neredi neredi širom Bliskog istoka.

XS
SM
MD
LG