Dostupni linkovi

Danielsson: Stroži kriterijumi za balkanske države nego ranije


Christian Danielsson, generalni direktor u komesarijatu EU za proširenje
Christian Danielsson, generalni direktor u komesarijatu EU za proširenje

Christian Danielsson, generalni direktor u komesarijatu za proširenje, priznao je da zemlje Zapadnog Balkana prolaze kroz mnogo teži reformski proces u pristupanju EU u upoređenju sa državama koje su se pridružile bloku u perthodnoj dekadi.

“Postoji jak politički angažman. Razlog je prilično jasan: reforme na Zapadnom Balkanu su zahtevnije jednostavno zato što mislim da na Zapadnom Balkanu ima više ljudi koji ne žele da vide reforme i koji bi bili zadovljni sa situacijom kakva je danas. Stoga je politički mnoog zahtevnije”, izjavio je Christian Danielsson.

U svom govoru na konferenciji “Zapadni Balkan na raskrsnici” koji je organizavoa briselski think-tank “Prijatelji Evrope”, Christian Danielsson je poručio zapadnobalkanskim zemljama da se fokusiraju na regionalnu saradnju i na zajedncicko tržiste jer je to paraalela za zajedničku carinu gde će sve zemlje biti deo kada bude pristupile evropskoj Uniji.

“Generalno govoreći, kada je u pitanju trgovina, moj čvrst savet bi bio da se fokusirate na regionalnu trgovinu a ne na trgovinu sa EU, jer upravo je tu stvarni potencijal za ekonomski rast”, poručio je Christian Danielsson.

Osvrćući se na dijalog između Srbije I Kosova, Visoki zvaničnik Evropske Komisije, nadležan za proširenje je potvrdio da je normalizacija odnosa između Prištine I Beograda, “ključna za Srbiju I njen prijem (u EU), I takođe je ključna za Kosovo kako bi zemlja napredovala”.

XS
SM
MD
LG