Dostupni linkovi

Vlada Kosova pokriva troškove optuženih pred Specijalnim sudom


Vlada Kosova donela je odluku da pokrije troškove za pravnu zaštitu građana koji mogu biti predmet gonjenja pred Specijalizovanim većima (Specijalnim sudom za ratne zločine u Hagu).

To je inicirao ministar pravde Abeljard Tahiri, koji je na sednici vlade predložio komisiju koja će se baviti odbranom. On je dodao da će se odbrana fokusirati na dva aspekta – savetovanje i odbranu pred sudom. Tahiri je istakao da Vlada visoko ceni saradnju sa specijalizovim većima, da je usvojila zakonske izmene kako bi se rasvetili navodi iz izveštaja Saveta Evrope 2011.

„Uzimajući u ozbir da tako nešto može da šteti slobodi čoveka, odnosno pravima građana Kosova,da na proces može da utiče propaganda druge države, i da sve to može da utiče na očuvanje reda i zakona, moraju se poduzeti koraci za odbranu građana kako bi ta suđenja bila pravedna i nepristrasna i da se ne odrazi na reputaciju Republike Kosova“.

Vlada Kosova je krajem prošle godine takođe usvojila program o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci potencijalno optuženih osoba pred Specijalizovanim komorama u iznosu od milion i po evra.

XS
SM
MD
LG