Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hag će uskoro izdati saopštenje o Praljku


Slobodan Praljak je u sudnici popio tekućinu nakon što mu je izrečena presuda

Press ured Haškog tribunala za RSE je naveo da će uskoro izdati saopštenje o haškom osuđeniku Slobodanu Praljku, ali nisu još željeli potvrditi niti demantovati da je umro.

Hrvatska radio-televizija javila je, pozivajući se nezvanično na izvore bliske porodici bivšeg generala Hrvatsko vijeća obrane (HVO-a) Slobodana Praljka, da je ovaj haški osuđenik umro nakon što je u sudnici popio tekućinu, a njegovi advokati izjavili da je popio otrov.

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju svim optuženima u predmetu "Prlić i ostali" potvrdilo je danas prvostepene presude za zločine nad muslimanskim stanovništvom tokom rata u BiH, a suđenje je prekinuto nakon što je optuženi Praljak izjavio da "s prijezirom odbacuje presudu", te popio neku tekućinu, a advokati ustvrdili da je popio otrov.

Praljak je nakon toga odvezen u bolnicu.

Izricanje presude nastavljeno je nakon duže pauze sudnici broj tri, dok se u sudnici broj jedan gdje je Praljak popio tekućinu provodi istraga, a sudija Carmel Agius tu je sudnici nazvao "mjestom zločina".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG