Dostupni linkovi

Odgođena sjednica Predstavničkog doma BiH


Parlamentarna skupština BiH, Sarajevo
Parlamentarna skupština BiH, Sarajevo

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka - SDS) potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da se nastavak 53. sjednice kao i nova 54. sjednica, koje su trebale biti okončane danas, odgađaju.

To je istaknuo nakon što je održana sjednica Kolegija Doma kada je predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) obavijestila članove da zahtijeva odlaganje sjednice zbog objave presude u Međunarodnom sudu pravde u Haagu u predmetu "Prlić i drugi".

"Razgovarao sam s predstavnicima srpskog naroda koji smatraju da bi nastavak sjednice u ovakvim uvjetima doprinio daljnjim dizanjem tenzija i nestabilnosti te smatramo da u ovom trenutkom ne postoje uvjeti za nastavak sjednice", pojasnio je Bosić, ali nije mogao govoriti kada će one biti nastavljene.

Predsjedavajući Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac upozorio da u skupštinskoj sali nema predstavnika hrvatskog naroda.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Mladen Bosić (SDS) mu je odgovorio da ih je predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZBiH) obavijestila da mora nakratko da izađe i zamolila ga da nastavi da vodi sjednicu.

Potvrđena je danas u Haagu kazna od 25 godina zatvora predsjedniku vlade Herceg-Bosne Jadranku Prliću, kao i bivšem ministru obrane Herceg-Bosne Bruni Stojiću i bivšem načelniku Glavnog štaba Hrvatskoga vijeća odbrane (HVO) Slobodanu Praljku od 20 godina zatvora.

Žalbeno vijeće Haškoga tribunala, kojim je predsjedavao Carmel Agius, ujedno i predsjednik Tribunala, potvrdilo je da su odgovorni za "brojne, vrlo teške optužbe", no zasjedanje je prekinuto nakon incidenta s Praljkom koji je u sudnici popio tekućinu i odbacio optužbe koje su mu stavljene na teret.

XS
SM
MD
LG