Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grmoja optužio Šeksa za prikrivanje kriminala u Agrokoru


Vladimir Šeks

Član istražnog povjerenstva za Agrokor Nikola Grmoja (Most) u srijedu je na konferenciji za novinare predstavio nove dokumente za koje tvrdi da pokazuju odgovornost Vladimira Šeksa i idu u prilog nužnosti nastavka rada istražnog povjerenstva za Agrokor, prenosi agencija Fena.

Grmoja je novinarima pokazao faksimil kaznene prijave koju je 1992. podigla Narodna banka Hrvatske (HNB) protiv Zagrebačke banke, zbog nenamjenskog trošenja kredita dodijeljenog Agrokoru i činjenice da je iz trezora HNB-a nestalo 6 milijuna njemačkih maraka, rekao je Grmoja te istaknuo političku odgovornost Vladimira Šeksa koji kao državni odvjetnik nije podigao optužni prijedlog u tom slučaju.

Za nenamjensko trošenja kredita od 6 milijuna njemačkih maraka koje je Zagrebačka banka dodijelila Agrokoru, kaže Grmoja, "Šeks je još '92 znao, kao i '93., '94., '96. kada je vodio saborsko istražno povjerenstvo o Agrokoru, no nikada nije spomenuo ovu kaznenu prijavu, niti izvješće financijske policije.

"Bio je i zastupnik u gotovo svim sazivima Sabora i nikada nije ni u jednoj raspravi o radu držvnog odvjetništva spomenuo ovo izvješće", rekao je Grmoja.

Novinarima je pokazao članak, objavljen u svibnju 1992. u kojemu je priložen faksimil kaznene prijave iz kabineta guvernera HNB-a upućene okružnom javnom odvjetništvu protiv Zagrebačke banke i glavog direktora Franje Lukovića.

"U vrijeme dok je Šeks bio na toj poziciji, mediji pišu o toj prijavi HNB-a, no državno odvjetništvo na čelu sa Šeksom nije podiglo nikakav optuženi prijedlog", istaknuo je Grmoja te usvrdio kako se "ovo ne može nazvati drugačije nego ratno profiterstvo u kojemu su sudjelovale institucije hrvatske države svojim prikrivanjem".

Kaznenu prijavu, kaže, HNB je podnio nakon što su inspektori pregledom dokumentacije utvrdili nepravilno nenamjensko kreditiranje nepostojeće zalihe kukuruza za 116 tisuća tona s kreditom od 6 milijuna njemačkih maraka, od kojih je trećina bila primarna emisija HNB-a - u iznosu od oko dva milijuna maraka.

"Nitko nakon ovih napisa u medijima nije reagirao, svi su skrivali tu stravičnu činjenicu - da su 1992. silosi i blagajna bili prazna", istaknuo je Grmoja.

XS
SM
MD
LG