Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Saudijski ministar: Hariri slobodan da ode kad god poželi


SAUDI ARABIA -- An image grab taken from the Hariri family-owned Lebanese channel, Future TV, shows Lebanese resigned prime minister Saad Hariri speaking during an interview from Riyadh, November 12, 2017

Saudijski ministar spoljnih poslova Adel al-Džubeir rekao je danas da je libanski premijer u ostavci Saad Hariri slobodan da se "kad god poželi" vrati u Liban.

Džubeir je dodao da će Hariri proučiti bezbednosnu situaciju u Libanu pre povratka.

Navode da Rijad drži Haririja u pritvoru saudijski ministar je nazvao "odbačenim i neosnovanim", prenosi Asošiejted pres.

Takođe, on je izjavio da Hezbolah treba da poštuje libanski suverenitet i optužio tu šiitsku organizaciju da podržava pobunjene šiitske Hutije u Jemenu.

Francuska je nešto ranije pozvala Haririja i njegovu porodicu u posetu Parizu, što je libanski predsednik Mišel Aun pozdravio kao put za izlazak iz krize. Saopšteno je da je Hariri prihvatio poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Liban je bačen u političku krizu ostavkom Haririja pre nešto manje od dve nedelje, tokom posete Saudijskoj Arabiji. Tom prilikom je kao razloge ostavke naveo zabrinutost zbog mešanja Irana i Hezbolaha u regionu i strah za svoj život.

XS
SM
MD
LG