Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pomoćnik sekretara NATO: KFOR nastavlja prisustvo na Kosovu


Tacan Ildem

Pomoćnik generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Tacan Ildem izjavio je danas da će misija KFOR-a na Kosovu nastaviti svoje prisustvo, jer je to neophodno za bezbednost i stabilnost u celom regionu.

On je kazao da je u Prištini razgovarao sa komadantom KFOR-a koji mu je poručio da ta misija treba da nastavi svoj rad.

"Prisustvo KFOR na Kosovu nije vremenski oročeno i zavisi od uslova na terenu. KFOR na kosovu doprinosi suštinskoj bezbednosti i stabilnosti celog regiona i zato produžavamo njen rad koliko god je potrebno", rekao je Ildem u Beogradu na skupu "Peta beogradska NATO nedelja" u organizaciji Centra za evroatlantske studije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je juče na sastanku sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu da snage KFOR ostanu na Kosovu.

Ildem je kazao da podržava evropski put Srbije i da NATO nikoga ne tera štapom da se uključi u Savez i da je da je osnov partnerstva NATO-a i Srbije zasniva na uzajamnom poštovanju.

"NATO i Srbija su bliski partneri i to partnerstvo razvijamo kroz mnoge aktivnosti i osnažujemo ga vojnom neutralnošću Srbije. Mi u potpunosti poštujemo politiku vojne neutralnosti Srbije", kazao je Ildem.

XS
SM
MD
LG