Dostupni linkovi

Mediji: Američki izbori, demokratski preobrat


Američki kongres.
Američki kongres.

Zapadni mediji analizirali su rezultate američkih izbora u utorak, na kojima su demokratski kandidati vrlo uvjerljivo porazili republikanske takmace u utrkama za guvernere i legislature država Virdžinija i Nju Džersi kao i u još nekoliko vanrednih izbora za državne skupštine i druge javne funkcije, što je bila tema na 'Zašto?'.

Zbog toga što predstavlja sve što predsjednik Donald Trump ne predstavlja, analitičari i komentatori su unaprijed bili otpisali demokratu Ralpha Northama u utrci za guvernera Virdžinije protiv republikanskog kandidata, počinje londonski sedmičnik Economist svoj osvrt na izbore.


‘Ali identificiranje gospodina Northama kao anti-Trumpiste je vjerovatno jedini razlog zašto je 7. novembra komotno porazio Eda Gillepsija, bivšeg lobistu. Gospodin Northam je pružio najbolje izdanje nekog demokratskog kandidata za guvernera u posljednje 32 godine.’


Među demokratskim pobjednicima u Virdžiniji je i bivša novinarka Danica Roem, prva transrodna osoba koja je postala član neke skupštine u Americi, i među republikancima i demokratama nema dilema da trijumf demokrata znači odbacivanje Trumpove politike i poteza kao što je pokušaj uvođenja zabrane ulaska posjetiocima iz nekih muslimanskih zemalja i odbrane bijelih supremacista čiji je nasilni skup prošlog ljeta rezultirao smrću osobe koja je demonstrirala protiv njih, smatra Economist:


‘Zbog ovoga, izbori u Virdžiniji bi mogli imati dalekosežne posljedice. Oni bi mogli najaviti dobitke za demokrate na izborima za Kongres 2018. godine, koji predstavljaju prvu značajnu priliku za partiju koja nije na vlasti da se suprotstavi Trumpu.’


Ako postoji jedna mala utjeha po pitanju pobjede Donalda Trumpa prošle godine, to je da je natjerala ljevicu da oponaša vrlo uspješnu strategiju hrišćanske desnice za izgradnju političke moći, piše Michelle Goldberg u njujorškom dnevniku.


Demokrate su decenijama obraćali mnogo manje pažnje na loklanu politiku nego republikanci i zbog toga su izgubili skoro hiljadu mjesat u legislaturama --
od ukupno 7.383 -- tokom predsjedništva Baracka Obame, kaže Goldberg.


‘Ali u posljednjoj godini, građani širom države -- naročito žene i ljudi druge boje kože -- koji su bili prestravljeni Trumpovom pobjedom su odlučili da se kandididuju na izborima u njihovim zajednicama. I mnogi od njih su pobijedili.’


Demokrati u utorak navečer počeli svoj dug marš ka relevantnosti sa ubjedljivim pobjedama širom zemlje i 2018. će vjerovatno biti obrnuta 2010. godina, kada je pobuna Čajanke (Tea Party) potjerala demokrate i uputila republikance na put ka preuzimanju svih nivoa američke vlade, piše Ross Barkan u osvrtu za Guardian.


‘Demokrate uče ono što su republikanci naučili proje mnogo vremena: lokalni izbori su vrlo bitni. Većina političkih odluka se donosi na niovu države i okruga. Svakodnevni život se dešava daleko od Washingtona, uprkos vrištećim naslovima i košmaru društevnih medija.


Nova realnost je vrlo jednostavna, Trump je za demokrate svih boja duboko odbojan, bili oni urbani liberali i umjerenjaci iz predgrađa, kaže Barkan:

‘On je veliki ujedinitelj inače podijeljenje partije i motiviraće demokrate da se okupe u ljučnoj izbornoj godini.’


Utučene demokrate su dobili rani božićni poklon u vidu Northamovog izbora za guvernera Virdžinije i demokrate koji su bili spremni da gubitak opišu kao nebitan sada pobjedu predstavljaju kao zemljetres, dok republikanci poraz bivšeg predsjedavajućeg Nacionalnog republikanskog komiteta tretiraju kao nebitan, piše Steve Israel u analizi za CNN:


‘Ali državni izbori u Virdžiniji nude istinski istorijski presedan. U nestabilnom političkom okruženju kao ono u kome se sada nalazimo, Virdžinija je na čudan način postala pouzdan barometar za nacionalni politički val u godini nakon predsjedničkih izbora.’

XS
SM
MD
LG