Dostupni linkovi

Američki zvaničnici: Blizu sporazum oko budućnosti Sirije


Sirija, novembar 2017.
Sirija, novembar 2017.

SAD i Rusija blizu su dogovora o Siriji i tako će ta zemlja riješiti unutrašnji rat kada militantna grupa "Islamska država" bude poražena, rekli su danas američki zvaničnici, prenosi AP.

Ukoliko se postigne sporazum mogli bi da ga objave američki predsjednik Donald Tramp i ruski predsjednik Vladimir Putin poslije mogućeg sastanka danas u Vijetnamu, rekla su četiri američka zvaničnika.

Različite su najave o mogućem sastanku dvojice vođa tokom samita u Danangu, u Vijetnamu, ruska strana govori da će se on održati i da se oko toga dogovaraju dok je predstavnica za štampu Bijele kuće Sara Hakabi Sanders rekla da zvaničnog susreta neće biti, mada nije isključila mogućnost nezvaničnog sastanka na margini skupa.

Kako navodi agencija AP, SAD oklijevaju da održe formalni sastanak dvojice vođa ukoliko nemaju da objave neki značajan sporazum.

O potencijalnom sporazumu SAD i Rusije govori se u trenutku kada je "Islamska država" u Siriji blizu poraza, a nekad je kontrolisala velike dijelove Iraka i Sirije.

Američko-ruski sporazum o kome se razgovara bi se koncentrisao na sprečavanje mogućih sukoba američke i ruske vojske, smanjenje nasilja u građanskom ratu i oživljavanje mirovnih pregovora pod poroviteljstvom UN.

XS
SM
MD
LG