Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tramp: Američka javnost ‘zaslužuje’ istragu Klintonove


Predsednik SAD Donald Tramp (Trump) kazao je u petak da američka javnost “zaslužuje” federalnu istragu Hilari Klinton (Hillary Clinton) i Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) zbog sporazuma o prikupljanju novca za izbornu kampanju, koji su potpisali u avgustu 2015.

Tramp je pokrenuo višestruki napad na Tviteru na svoju bivšu rivalku.

"Pokvarena Hilari je potkupila DNC a onda je pokrala izbore unutar Demokratske stranke od ludog Bernija!” Tramp je dodao da je to “prava priča o dosluhu”.

Trampove optužbe su usledile nakon što je magazin “Politiko” objavio izvode iz knjige bivše predsedavajuće DNC Done Brazil (Donna Brazile), koja uskoro izlazi iz štampe, u kojoj tvrdi da je pronašla “dokaz” da su izbori unutar Demokratske stranke namešteni u korist Klintonove.

Brazil ističe da nijedan zakon nije formalno prekršen, ali da je sporazum o finansiranju “izgledao nemoralno”, prenosi Asošiejted pres (AP).

DNC je kritikovala i senatorka Elizabet Voren (Elizabeth Warren), koju je Tramp nazvao “Pokahontas”. On je pozvao federalne vlasti da pokrenu istragu.

Sporazum o prikupljanju novca je prema Doni Brazil bio neuobičajen i omogućio je Klintonovoj kampanji nadgledanje pojedinih odluka DNC. Nekoliko meseci kasnije, Berni Sanders (Bernie), kao glavni takmac Klintonove, takođe je potpisao sporazum sa Demokratskom partijom.

Tramp i njegova kampanja su predmet široke istrage specijalnog savetnika Roberta Mulera (Mueller).

Bela kuća nastoji da skrene pažnju sa istrage o potencijalnom dosluhu Trampovog tima i ruskih vlasti – na Klintonovu i njenu kampanju, podseća američka agencija.

XS
SM
MD
LG