Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gradonačelnici Sarajeva i Beograda o brojnim mogućnostima saradnje


Siniša Mali (L) i Abdulah Skaka (D) na sastanku dveju delegacija

Beograd i Sarajevo, kao glavni gradovi Srbije i Bosne i Hercegovine, imaju važnu ulogu u osnaživanju dobrih odnosa između dveju zemalja, rekao je u ponedeljak sarajevski gradonačelnik Abdulah Skaka tokom posete glavnom gradu Srbije.

Skaka, koji predvodi delegaciju Grada Sarajeva, se sastao sa prvim čovekom Beograda Sinišom Malim i predsednikom Skupštine Grada Nikolom Nikodijevićem, sa kojima je razgovarao o različitim modelima saradnje Sarajeva i Beograda.

"Sarajevo je grad koji je regionalno prepoznat kao jako interesantna turistička destinacija i u tom smislu smo zajednički dogovorili promociju oba grada, kako Beograda u Sarajevu, tako i Sarajeva u Beogradu, ali i naše zajedničke nastupe u stranim državama, kako u Evropi tako i u svijetu", rekao je Skaka.

Jedna od tema razgovora koje su dve delegacije vodile u Skupštini Grada bilo je i iskustvo beogradske vlasti sa javnim privatnim partnerstvima, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

"Grad Beograd ima veliko iskustvo, s obzirom na javno privatno partnerstvo u vezi sa deponijom Vinča koje smo završili. Takođe, završili smo i javno privatno partnestvo za graski prevoz. Javno privagtna partnerstva su veoma važna kako bi se nivo komunalne usluge podigao i kako bi građani naša dva grada imali bolji kvalitet života", rekao je Mali.

Sarajevo i Istočno Sarajevo će 2019. godine biti domaćini Olimpijskih igara za mlade, a i Beograd će biti deo tog projekta, najavljuje Siniša Mali.

"Mi ćemo potpisati zajednički protokol sa Istočnim Sarajevom i Sarajevom, kako bi i Beograd i pomogao i bio deo tog velikog projekta", rekao je Mali.

U oblasti kulture, sarajevski gradonačelnik Skaka najavljuje gostovanja pozorišnih trupa i filharmonija.

"Grad Sarajevo je zainteresiran da bude domaćin Beogradskoj filharmoniji i to će se najverovatnije desiti Devetog maja, na Međunarodni dan pobjede nad fašizmom. Isto tako, Beograd će biti domaćin Sarajevskoj filharmoniji i nekim drugim kulturnim manifestacijama", navodi Skaka.

Oba gradonačelnika napominju da susret u Beogradu nije bio protokolaran i da predstavlja početak dobre saradnje između glavnih gradova dveju država.

XS
SM
MD
LG