Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pet žrtava u sukobima zbog izbora u Keniji


Sukobi zbog izbora u Keniji

Najmanje pet osoba poginulo je u sukobima policije i pristalica opozicije u Keniji zbog ponavljanja predsjedničkih izbora u četvrtak, koje je opozicija bojkotovala.

Izborna komisija je saopštila da će u subotu biti održano glasanje u četiri od 47 okruga u kojima su birališta bila zatvorena zbog nereda.

Crkveni zvaničnici u uporištu opozicije u Kisumi upozoravaju da bi novi izbori u subotu mogli dovesti do krvoprolića.

Crkveni predstavnici se boje policijske represije ako zvaničnici organizuju glasanje na biralištima koja su u četvrtak bila zatvorana iz bezbjednosnih razloga.

Jedan čovjek je ubijen danas na zapadu Kenije, saopštila je policija. Kenijska državna televizija emitovala je snimke na kojima se vidi kako policija ispaljuje suzavac na pristalice opozicije u okrugu Migori.

Prema podacima izborne komisije, oko 6,5 miliona birača, trećina prijavljenih, izašla je na birališta u četvrtak, dok je na izborima 8. avgusta koji su poništeni, glasalo skoro 80 odsto birača.

Opozicioni lider i prvobitni predsjednički kandidat Raila Odinga povukao se sa ponovljenih izbora, navodeći da izbori nijesu legitimni i pozvao pristalice da ih bojkotuju.

Vrhovni sud je 1. septembra zbog neregularnosti u objavljivanju rezultata poništio predsjedničke izbore od 8. avgusta na kojima je za šefa države bio ponovo izabran Uhuru Kenijata.

Rival mu je bio lider najveće opozicione partije Raila Odinga.

XS
SM
MD
LG