Dostupni linkovi

Zeman zapretio: Ili Babiš premijer ili prevremeni izbori


Andrej Babiš
Andrej Babiš

Predsednik Češke Miloš Zeman zapretio je češkim političkim strankama koje odbijaju da uđu u vladu češkog tajkuna, lidera pobednika na izborima, stranke ANO, Andreja Babiša, jer im smeta krivična istraga da je zloupotrebio fondove EU, rekavši da će ili Babiš formirati vladu ili će biti raspisani prevremeni parlamentarni izbori.

"Ukoliko propadnu tri pokušaja da se sastavi vlada, slede prevremeni izbori. A to bi bila potpuna budalaština. Stranke koje bi sprečile da se sastavi vlada na vanrednim izborima bi propale", kazao je predsednik Zeman u redovnom nedeljnom intervjuu za privatnu televiziju TV Barandov.

Zeman je naglasio da neće dati mandat nikom drugom da sastavi vladu, samo Babišu, jer on je pobedio na redovnim parlamentarnim izborima u petak i subotu sa skoro 30 odsto glasova, dok druga najjača stranka u parlamentu, konzervativna Građanska demokratska stranka (ODS) ima svega oko 11 odsto glasova.

"Poštovaću šta mi Andrej Babiš ponudi. Ako mi kaže da se dogovorio sa Tomijom Okamurom, poštovaću i to. Šef države nije tu za to da muštra političke stranke", upozorio je Zeman da mu ne bi smetalo da Babiš u vladu uzme i ksenofobne ekstremiste iz Okamurine stranke Sloboda direktna demokratija koji zahtevaju da se u Češkoj zabrani zakonom ispovedanje islamske vere, a zemlja hitno izađe iz Evropske unije.

Argument stranaka da je Babiš pod krivičnom istragom i češke policije i evropskog biroa za borbu protiv mahinacija OLAF zbog zloupotrebe dva miliona evra za Babišovu luksuznu farmu Rodino gnezdo, predsednik Češke je odbio jer očekuje da istraga i kasnije suđenje može da se vuče duže od tri, četiri godine, dakle i do narednih izbora a Babiš je za njega nevin sve dok nije osuđen.

XS
SM
MD
LG