Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Završeni protesti penzionera u Sarajevu


Protest penzionera u Sarajevu 25. oktobra 2017.

Nakon dvosatnih protesta pred zgradom Vlade Federacije BiH okupljeni penzioneri počeli su se razilaziti.

U Vladi su i dalje na pregovorima predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa i predsjednik Skupštine Saveza Omer Omerefendić.

Omerefendić je novinarima prije ulaska kazao da će se sastati s federalnim premijerom Fadilom Novalićem i ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom.

Okupljeni penzioneri su protestovali, između ostalog, zbog neusvajanja novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je Vlada u utorak na sjednici utvrdila u formi prijedloga i uputila u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Rapa je u izjavi novinarima rekao da pozdravlja jučerašnje utvrđivanje prijedloga i slanje u hitnom postupku. Smatra da će uspjeti doći do rješenja problema penzionera.

Legenda bh. glumišta Josip Pejaković pridružio se danas protestima penzionera u Sarajevu i za govornicom im se obratio odglumivši dio svoje kultne monodrame "On meni nema Bosne" te otpjevao tekst koji je predložio za himnu Bosne i Hercegovine, javalja Klix.ba.

Pejakovićev dolazak i govor ispraćeni su aplauzima i bodrenjem hiljada okupljenih penzionera u vrijeme dok čekaju rezultate pregovora njihove delegacije s premijerom Novalićem i ministrom Veskom Drljačom u sjedištvu Vlade FBiH.

Današnji skup u centru Sarajeva organizovan je s ciljem podizanja glasa penzionera iz svih kantona FBiH koji žele da ih vlasti konačno pogledaju i počnu se baviti rješavanjem njihovih egzistencijalnih problema s obzirom na to da su u proteklih pet godina penzije porasle za tek 5 posto, a većina penzionera živi sa 330 KM mjesečno.

XS
SM
MD
LG