Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Česi u većem broju požurili na birališta


Andrej Babiš

Česi danas do 14 časova glasaju na redovnim parlamentarnim izborima na kojima se očekuje da najviše glasova osvoji Akcija nezadovoljnih građana (ANO), donedavnog ministra finansija, najbogatijeg Slovaka, a drugog najbogatijeg čoveka u Češkoj, tajkuna Andreja Babiša.

Iako se predsednik Češke Miloš Zeman juče ogradio da ovi sedmi parlamentarni izbori u samostalnoj Češkoj nikako nisu odlučujući za smeranje zemlje, ni presudni, jer su takvi bili samo prvi izbori posle pada komunista 1990. godine, a svi dalji su normalni i samo reklamna kampanja, za izbore vlada veće interesovanje među strankama, jer je svoje kandidate prijavila čak 31.

Više je i kandidata nego prethodnih godina, 7.539 i za jedno poslaničko mesto konkuriše čak 37 kandidata, a veći je odziv i samih Čeha, pošto su u petak, prvog dana izbora na birališta izašle dve petine od osam miliona registrovanih birača, što znači da će izlasnost biti veća nego 2013. godina kada je glasalo 59,5 odsto biračkog tela.

U Poslanički dom parlamenta bi, prema anketama raspoloženja birača, moglo da uđe rekordnih osam stranaka, dok ih je u dosadašnjem sazivu bilo sedam, međutim odnos snaga po anketama izgleda takav da je nejasno sa kim bi ANO i Babiš sastavili vladu, pošto su odlučno odbili da u buduću vladajuću koaliciju puste nacionalističke ekstremiste iz stranke Sloboda direktna demokratija Tomija Okamure koji na ovim izborima očekuje dvocifreni broj glasova.

Češka pred izborom
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

XS
SM
MD
LG