Dostupni linkovi

Kralj Felipe: Katalonija je suštinski dio Španjolske


Kralj Španjolske Felipe VI.
Kralj Španjolske Felipe VI.

Španjolski kralj Felipe VI. osudio je večeras "neprihvatljiv pokušaj secesije" Katalonije koja je, kako je naveo, "suštinski dio" Španjolske 21. stoljeća.

"Španjolska se suočava s neprihvatljivim pokušajem secesije dijela svoje nacionalne teritorije a s tim će se suočiti uz pomoć legitimnih, demokratskih institucija uz poštivanje Ustava", rekao je Felipe VI. na ceremoniji dodjele nagrade Princeze od Asturije Europskoj uniji.

Španjolski kralj, koji do sada nije direktno pominjao pokušaj otcjepljenja Katalonije, u govoru održanom u Ovijedu na sjeveru zemlje, pomenuo je put izgradnje demokracije u Španjolskoj nakon ditatorskog režima Francisca Franka (1939-1975), javlja AFP.

"Ne želimo odustati od onoga što smo zajedno gradili", rekao je španjolski kralj u prisustvu predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija.

Felipe VI., koji je zvanično šef države, rijetko govori o politici i to je drugi put da direktno pominje krizu između središnjih vlasti Madrida i Katalonije nakon referenduma o nezavisnosti održanog 1. oktobra.

XS
SM
MD
LG