Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zakletva sudaca sa sjevera Kosova 24. oktobra


Centar Prištine

Suci i tužitelji sa sjevera Kosova položit će zakletvu u utorak, 24. oktobra u Prištini, saopćeno je iz kabineta kosovskog predsjednika Hašima Tačija.

"Zakletva i imenovanje sudaca i tužitelja iz manjinske zajednice jedna je od afirmativnih mjera koje institucije Kosova poduzimaju kako bi postigle potpunu i učinkovitu jednakost pripadnika zajednica u svim životnim, ekonomskim, društvenim i kulturološkim područjima", navodi se saipćenju.

Aktom polaganja zakletve biće izvršeno potpuno provođenje Sporazuma o pravosuđu koji je postignut u Bruxellesu, 10. februara 2015.

Srbija će biti spremna u potpunosti ispuntiti obaveze oko sporazuma o pravosuđu, izjavio je ranije direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić.

"Ali ono što je za mene potpuno fascinantno, to je činjenica da i dio međunarodne zajednice i Priština lamentuju nad odgodom od dva ili tri dana, a ne vide da su 1.643 dana u zakašnjenju za osnivanje Zajednice srpskih opština, pa im smeta tri dana odgode Sporazum o pravosuđu ", rekao je Đurić.

XS
SM
MD
LG