Dostupni linkovi

Mej i Junker: Ubrzaćemo napore za sporazum o Brexitu


Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i britanska premijerka Tereza Mej dogovorili su se da ubrzaju napore u narednim mesecima za postizanje sporazuma o Bregzitu, prenosi Beta.

U saopštenju objavljenom posle radne večere u Briselu u ponedeljak, Junker i Mej su naveli da su razmotrili napredak ostvaren do sada od početka pregovora o izlasku Britanije iz EU, i da su se "dogovorili da ubrzaju napore u mesecima koji dolaze", prenosi agencija Frans pres.

Kako se navodi u saopštenju, oni su razgovarali o zajedničkom interesu u očuvanju iranskog nuklearnog sporazuma i radu na jačanju bezbednosti građana Evrope posebno u borbi protiv terorizma. Takođe su se pripremili za sastanak Evropskog saveta koji treba da se održi kasnije ove nedelje.

Neočkeivani sastanak Tereze Mej s Junkerom i glavnim pregovaračem EU Mišelom Barnijeom usledio je posle Barnijeovog upozorenja prošle nedelje da je poslednja runda razgovora završila u "uznemirajućem zastoju" u vezi s britanskim finansijskim obavezama prema Uniji.

EU traži napredak o takozvanim pitanjima razvoda - finansijskom rešenju, pravima građana i statusu granice između Irske i Severne Irske - pre nego što se krene dalje na pitanje buduće trgovine i bezbednosnih aranžmana. Očekuje se da lideri ostalih 27 članica ove nedelje odluče da nije bilo dovoljno napretka da bi pregovori ušli u sledeću fazu.

XS
SM
MD
LG