Dostupni linkovi

U nedelju parlamentarni izbori u Austriji


Ilustracija

U Austriji se u nedelju održavaju parlamentarni izbori koji će, kako se očekuje, označiti skretanje te zemlje udesno i okončati dugogodišnju vladavinu velike koalicije socijaldemokrata i konzervativaca, javljaju svetski mediji.

Austrijska narodna stranka (OVP) na čijem čelu je aktuelni ministar spoljnih poslova tridesetjednogodišnji Sebastijan Kurc, vodi u svim ispitivanjima javnog mnjenja sa oko 33 odsto glasova.

Za drugo mesto se bore Socijaldemokratska stranka Austrije (SPO) na čelu sa aktuelnim austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom i desničarska Slobodarska stranka Austrije (FPO) predvodjena Hajncom-Kristijanom Štraheom koje zavisno od ankete mogu računati na podršku između 23 i 27 odsto birača.

Za ulazak u parlament i prelazak izbornog praga bore se i stranke Zeleni, Neos (Liberali) i Lista Petera Pilca, bivšeg čelnika stranke Zelnih.

Cilj Slobodarske partije Austrije (FPO), koja je vodeća u evropskoj nacionalističkoj porodici, jeste da uđe u vladu, manje od godinu dana od predsedničkih izbora kada je njen kandidat ušao u drugi krug.

FPO prema anketama ima podršku 25 odsto birača. To je duplo više od rezultata nemačke desničarske partije Alternativa za Nemačku (Afd) koja je na nedavnim izborima ušla u Bundestag, i još jednom ukazuje na jačanje populističkih i antiimigrantskih partija u Evrpi.

Sebastijan Kurc kome se već mesecima u anketama predvidja pobeda sa više od 30 odsto glasova, ponovio je da ne isključuje ni jednu opciju mada, kako navodi agencija Frans pres, nova koalicijia sa Socijaldemokratama (SPO) izgeda malo verovatna posle oštrih sukoba koji su obeležili poslednje dane njihove zajedničke vladavine koja traje od 2007. godine.

FPO, koji su osnovali bivši nacisti a pridružili mu se liberali, izgradio se na osudi takve podele vlasti.

XS
SM
MD
LG