Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mogherini očekuje pomak u dijalogu Srbije i Kosova


Federica Mogherini

Šefica evropske diplomatije Frederika Mogherini, je najavila značajan pomak u dijalogu između Kosova i Srbije u roku od godinu dana.

“Da, očekujem mogućnost da se dogodi ovaj značajan iskorak, od sada pa recimo do kraja 2018 godine. Očekujem rezultate možda i ranije”, najavila je visoka evropska predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost.

Moghreini je naglasila kako novu fazu djaloga sada vode predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Thaci i da vidi konstrutivnu perspektivu. Ona je najavila dodatnu dinamiku u narednom periodi kako se izrazila “punu brzinu” do kraja ove godine.

Ove navode je Mogheirni iznela posle susreta sa Anom Brnabić, premijerkom Srbije.

Brnabić tvrdi da ne beži od dijaloga i da vlada ima veliku uogu u dijalogu jer je vlada ta koja treba da implementira sve što se dogovori u dijalogu.

Šefica srpske vlade je naglasila da nema problema da se satsane sa ksovskim kolegom Ramušeom Haradinajem u okviru procesa normalizacije odnosa između Srbije i Kosova.

Tokom razgovora sa predsjednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom JunkeromAna Brnabić je potvrdila da je pristup Evropskoj uniji “strateški cilj Srbije”. Ona je se zahvalila i Junkeru na pozitivnim porukama u toku prošlomesečnog godišnjeg govora, i o pismu namera gde je Srbija prepoznata kao zemlja lider u evropskim integracijama.

Predsednik Evropske komisije će najverovatnije posetiti Beograd narednog proleća. On je potvrdio da je u načelu prihvatio poziv beogradskih zvaničnika.

XS
SM
MD
LG