Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mej: Opipljivi pomaci u pregovorima o Brexitu


Theresa May

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je poslanicima da su razgovori u vezi Brexitom postigli "pravi i opipljivi napredak".

U prvom obraćanju Parlamentu od prošlog meseca u Italiji, kada je rekla da će Velika Britanija poštovati svoje finansijske obaveze prema budžetu EU, Tereza Mej je predstavila ambicije vlade za "novo, duboko i posebno partnerstvo između suverenog Ujedinjenog Kraljevstva i snažnu i uspešnu Evropsku uniju ", prenosi BBC.

"Postizanje tog partnerstva zahtevaće liderstvo i fleksibilnost, ne samo od nas nego od naših prijatelja, 27 zemalja EU", rekla je ona.

"Iako se radujemo sledećoj fazi, lopta je u njihovom dvorištu, ali sam optimista da ćemo dobiti pozitivan odgovor."

Nova, peta po redu runda pregovora o istupanju Velike Britanije iz Evropske unije (Brexit) počinje u Briselu dok je britanska premijerka izrazila nadu da će pregovori uskoro preći u drugu fazu koja se odnosi na buduće trgovačke odnose.

Dva tima pregovarača će se sastati u sedištu Evropske komisije u Briselu za pregovore koji će trajati do 19. ili 20. oktobra, jer tačan datum okončanja nove runde nije još utvrđen.

Pres-služba britanske premijerke prethodno je saopštila da je May optimista da će tokom nove runde pregovarači preći u drugu fazu, koja se odnosi na buduće trgovačke veze Velike Britanije i EU.

XS
SM
MD
LG