Dostupni linkovi

Hiljade demonstranata u Madridu i Barseloni pozivaju na dijalog


Demonstranti u Madridu i Barseloni na ulicama pozivaju na dijalog
Demonstranti u Madridu i Barseloni na ulicama pozivaju na dijalog

Hiljade građana Španije okupile su se danas na simultanim demonstracijama u Madridu i Barseloni kako bi pozvale na dijalog usred političke krize zbog nastojanja katalonskih vlasti da proglase nezavisnost tog španskog regiona.

Na ulice glavnog grada Španije Madrida i pretsonice Katalonije Barselone izašli su gradjani obučeni u belo i sloganom "Hoćemo li da pričamo" poslali poruku španskim političarima.

Protest u Barseloni kao poziv da se razgovara
Protest u Barseloni kao poziv da se razgovara

Organizatori tih skupova tražili su od gradjana da ne donose ni španske ni katalonske zastave na proteste, nego da nose belu odeću.

U Madridu je istovremeno održan još jedan skup, građana koji podržavaju jedinstvo Španije i protive se nezavisnosti Katalonije.

Protest za jedinstvenu Španiju u Madridu
Protest za jedinstvenu Španiju u Madridu


U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti, koji španska centralna vlast ne priznaje i koji je Ustavni sud Španije proglasio nelegalnim.

Katalonske vlasti juče su saopštile konačne rezultate referenduma, prema kojima se za nezavisnost izjasnilo 90,18 odsto birača, ali je izlaznost bila svega 43,03 odsto.

Vlasti tog bogatog regiona na severoistoku Španije razmatraju da li da jednostrano proglase nezavisnost, za šta, prema katalonskom zakonu o referendumu, imaju rok od 48 sati od zvaničnog objavljivanja rezultata.

Madrid
Madrid

XS
SM
MD
LG