Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dobitnici Nobela za mir: Neprihvatljivo pretiti ubijanjem civila


Beatris Fin, izvršna direktorka Međunarodne kamanje za ukidanje nuklearnog oružja - organizacije ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir - Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN) - šalje svim zemljama sa nuklearnim naoružanjem poruku da je neprihvatljivo pretiti ubijanjem civila, izjavila je danas izvršna direktorka te organizacije Beatris Fin.

Nagrada šalje poruku svim državama s nuklearnim naoružanjem i zemljama koje se u ime bezbednosti oslanjaju na nuklearno oružje da je takvo ponašanje neprihvatljivo, rekla je Fin novinarima u Ženevi, gde je sedište nagrađene nevladine organizacije.

"Mi to nećemo podržati… Ne možemo pretiti da nasumice ubijamo stotine hiljada civila u ime bezbednosti", rekla je Fin, ističući da se tako ne gradi bezbednost.

Ona je rekla da ICAN salje snažnu poruku zemljama sa nuklearnim naoružanjem, navodeći tu Severnu Koreju, SAD, Rusiju, Kinu, Francusku, Veliku Britaniju, Izrael, Indiju, Pakistan.

Nobelov komitet je danas saopštio da je ovogodišnji laureat ICAN, koalicija nevladinih organizacija iz više od 100 zemalja koja je predvodnik u naporima da se dođe do zabrane nuklearnog oružja po međunarodnom zakonu.

"Organizacija dobija nagradu za svoj rad na skretanju pažnje na katastrofalne humanitarne posledice upotrebe nuklearnog oružja i za zalaganja da se postigne zabrana takvog oružja zasnovana na sporazumu", saopšteno je u Oslu.

Norveški Nobelov komitet podseća i da je 7. jula 2017, 122 članica Ujedinjenih nacija podržalo nacrt Ugovora o zabrani nuklearnog oružja – prvog međunarodni ugovora kojim se zabranjuje nuklearno oružje – ali i da nijedna zemlja koja poseduje nuklearno oružje nije podržala ovaj dokument.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje i diplome, uz ček na devet miliona kruna (milion evra).

XS
SM
MD
LG