Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Brazilski Kongres usvojio izbornu reformu


Nova pravila promijenit će nekoliko ključnih aspekata izbornog sistema u Brazilu

Brazilski Kongres usvojio je kompleksnu i kontroverznu reformu izbornog zakona na vrijeme kako bi nove mjere bile na snazi na općim izborima u 2018.

U cilju da bude važeća na izborima naredne godine, na kojima Brazilci biraju novog predsjednika, državne guvernere kao i senatore i savezne i državne zastupnike, reforma treba biti pretočena u zakon tačno godinu prije izbora, i očekuje se da je predsjednik države Michel Temer potpiše do subote.

Nova pravila promijenit će nekoliko ključnih aspekata izbornog sistema u Brazilu.

Jedno od najkontroverznijih reformskih pravila odnosi se na govor mržnje i lažne vijesti. Novi zakon zahtijeva ukidanje svih publikacija koje promoviraju govor mržnje ili šire lažne vijesti na društvenim mrežama i aplikacijama na smartfonima, što predstavlja potez ka ukidanju prakse postavljanja lažnih profila među izbornim kandidatima.

Kongres je također odobrio stvaranje izbornog fonda koji bi omogućio sredstva za izbore. Korporativno finansiranje već je zabranjeno u 2015. Donacije građana limitirane su na deseti dio minimalne plate a troškovi kampanja također su limitirani.

Pored toga, pravila o radijskom i televizijskom vremenu reklamiranja stranaka također će biti izmijenjena.

Ograničit će se vrijeme reklamiranja za stranke koje imaju minimalne predispozicijeili imaju 1,5 posto glasova u najmanje devet saveznih država ili imaju izabrane predstavnike u devet država. Te restrikcije postepeno će se povećati do 2030. godine, prenosi Xinhua.

XS
SM
MD
LG