Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Potpredsednik EK podržao policijsku akciju u Kataloniji


Frans Timmermans

Prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans podržao je danas akciju španske policije koja je upotrebila i silu da bi sprečila sprovođenje referenduma o nezavisnosti Katalonije.

"Ponekad je potrebno koristiti sva sredstva da bi se zaštitio zakon i to ponekad podrazumeva i proprocionalnu upotrebu sile", rekao je Timmermans, do sada najviši zvaničnik EU koji se oglasio povodom dešavanja u nedelju.

On je ovo izjavio na vanrednoj debati koja je sazvana u Evropskom parlamentu.

Do danas se niko od EU zvaničnika nije oglasio povodom policijskog nasilja u Kataloniji u toku glasanja na spornom referendumu.

Drugi čovek Evropske komisije je pozvao na dijalog svih strana u Španiji, a na dijalog su pozvali i svi predstavnici politčkih grupa u Evropskom parlamentu koji su skoro jednoglasno apelovali na vladu Katalonije da ne proglasi nezavisnost i time dodatno zaoštri situaciju u zemlji.

Osim predstavnika narodnih partija, kojim pripada partija španskog premijera, svi ostali evroposlanici su osudili nasilje nad građanima Katalonije.

Od Evropske komisije su zatražili da ne primeni dvostruke standarde kada su u pitanju zemlje članice, navodeći da se koristila veoma "blaga terminologija" u španskom slučaju, dok je Brisel, kako su mnogi podsetili, znao biti mnogo oštriji sa drugim zemljama, poput Poljske ili Mađarske, u manje ozbiljnim situacijama.

XS
SM
MD
LG