Dostupni linkovi

Vlada Srbije: Glas za Srpsku listu je glas protiv raskidanja veza sa Srbijom


Srpska lista jedina uživa podršku Republike Srbije i njenih institucija: Marko Đurić
Srpska lista jedina uživa podršku Republike Srbije i njenih institucija: Marko Đurić

Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije pozvala je Srbe na Kosovu da na predstojećim lokalnim izborima 22. oktobra podrže kandidate Srpske liste, jer će na taj način „glasati protiv raskidanja veza Srba u pokrajini sa državom Srbijom“.

U saopštenju direktora kancelarije, Marka Đurića, piše da „Srpska lista jedina uživa podršku Republike Srbije i njenih institucija“, a onima koji će nastupiti protiv Srpske liste poručuje „neka se ne nadaju da će moći da posle izbora budu u koaliciji sa Srpskom listom, jer ovde se ne radi samo o sukobu programa, ovde je reč o sukobu vrednosti i odnosa prema politici, životu, Kosovu i Metohiji i Srbiji“.

Na lokalne izbore, inače, izlazi 17 srpskih stranka, među kojima su i Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića, Građanska inicijativa SDP Oliver Ivanović, Partija kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića i dr.

Tokom prevremenih parlamentarnih izbora u junu ove godine Izborna posmatračka misija EU je utvrdila brojna zastrašivanja unutar srpske zajednice, kao i pritisak na pojedinačne kandidate da se povuku te nasilje nad onima koji osporavaju dominantnost Srpske liste.

Nasilje nad demokratijom koje može da eskalira: Oliver Ivanović
Nasilje nad demokratijom koje može da eskalira: Oliver Ivanović

Upravo zbog takve situacije, Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića, na ovim izborima nema kandidata za gradonačelnika Gračanice jer je, kako je Petrović za Radio Slobodna Evropa izjavio, nemoguće stati u zaštitu jednog takvog čoveka.

S druge strane, četvoro se povuklo sa liste kandidata za odbornike iz Građanske inicijative SDP-a Olivera Ivanovića. Među njima i Zoran Spasojević iz Severne Mitrovice, koji je saopštenjem pozvao građane da glas daju Srpskoj listi.

Oliver Ivanović je u izjavi za RSE rekao da „to nisu izbori, to nije demokratija, to je nasilje nad demokratijom“, te da ovakva situacija može da eskalira i da bude još gora.

Sever Kosova uzda se u Rusiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:42 0:00

XS
SM
MD
LG