Dostupni linkovi

Pacoli: Optimista sam, jer je Vučić otvorio mnoge mogućnosti


Pacolli: Optimista sam o pitanju dijaloga sa Srbijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Kosovki šef diplomatije Bedžet Pacoli tvrdi da je optimista o pitanju dijaloga Kosova i Srbije koji bi trebao da vodi do potpune normalizacije odnosa dve zemlje.

"Optimista sam jer je gospodin Vučić (Aleksandar Vučić, predsednik Srbije) otvorio mnoge mogućnosti i moramo koristiti svaku dobru stvar, uzeti i analizirati, te raditi na tome. Samo iskreni dijalog može pomiriti taj kraj. Biću najsrećniji čovek ako se jednog dana taj kraj pomiri", izjavio je Pacoli na kraju prvog dana posete Briselu.

Pacoli se tokom dana sastao sa evropskim poslanicima, zamenicom generalnog sekretara NATO-a Rose Guethemoller, te komesarom za proširenje Evropske unije Johannesom Hahnom.

Iz Hanovog kabineta je saopšteno da se od Vlade Kosova očekuje da ubrza rad na evropskoj agenda, sa fokusom na viznu librealizaciju.

"O ovom pitanju očekujemo trajne napore, kao i konkretne rezultate u presudama u slučajevima organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou. Takođe, Kosovo mora napredovati u ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom", navodi se u saopštenju komesara Hahna.

Ovo je prva poseta Bedžeta Pacolija Briselu u svojstvu šefa kosovske diplomatije i dopremijera. Takođe, reč je i o prvoj poseti Briselu jednog od zvaničnika nove kosovske vlade, proizašle kao rezultat junskih izbora.

Pacoli će se u petak sastati sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Fredericom Mogherini.

XS
SM
MD
LG