Dostupni linkovi

Nove sankcije SAD za 28 banaka Sjeverne Koreje


Kim Džong-un i Donald Trump.
Kim Džong-un i Donald Trump.

SAD su u utorak objavile uvođenje sankcija za osam sjevernokorejskih banaka i 26 državljana te zemlje, optuženih da finansijski pomažu razvoj nuklearnog programa Pjongjanga.

"Ciljamo severnokorejske banke i organizatore finansiranja koji predstavljaju te banke širom sveta", rekao je američki ministar finansija Steven Mnuchin, i dodao da je američka strategija "totalna izolacija" Sjeverne Koreje da bi se postigla denuklearizacija Korejskog poluostrva.

U saopštenju Ministarstva finansija se navodi da sakcionisani Sjevernokorejanci "rade u Kini, Rusiji, Libiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima kao predstavnici banaka".

"Zbog toga je donijeta današnja odluka, da sva imovina tih osoba u SAD blokira ili stavi pod kontrolu", navelo je američko ministarstvo.

Prije manje od sedam dana SAD su pojačale sankcije osobama i kompanijama optuženim da pomažu vojne programe Pjongjanga.

Ranije je donijeta odluka o zabrani ulaska u SAD brodovima i avionima koji su išli u Sjevernu Koreju. Zabrana će na snazi biti 180 dana.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je danas da su SAD "potpuno spremne" za vojnu opciju protiv Sjeverne Koreje ali je priznao da bi to imalo užasne posljedice za ovu zemlju.

Trump je rekao da vojna opcija nije prvo što bi se moglo dogoditi ali je dodao “videjećmo što će se dogoditi.”

"Mi smo potpuno spremni za drugu opciju koju ne preferiramo, ali ako je preuzmemo biće do devastirajuće za Sjevernu Koreju. To se zove vojna opcija. Ako budemo morali da je preduzememo hoćemo" naveo je američki predsjednik.

Sjedinjene Američke Države (SAD) se zalažu za diplomatsko rješenje sjevernokorejske krize, izjavio je ranije danas američki ministar odbrane Jim Mattis, spušatjući tako loptu u konfrontaciji sa Pjongjangom.

Prethodno su iz Bijele kuće negirali tvrdnje Pjongjanga da je su SAD objavile rat Sjevernoj Koreji.

XS
SM
MD
LG