Dostupni linkovi

Kolera prijeti Rohindža izbjeglicama u Bangladešu


Kampovi su prepuni; Foto: Izbjeglice u Koks-Bazar izbjegličkom kampu u Bangladešu
Kampovi su prepuni; Foto: Izbjeglice u Koks-Bazar izbjegličkom kampu u Bangladešu

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na rastući rizik od pojave kolere u improvizovanim izbjegličkim kampovima u Bangladešu, u kojima je smješteno oko 436.000 Rohindža muslimana, koji su izbjegli iz Mjanmara.

U saopštenju ove organizacije navodi se da mjesec dana nakon što je počelo masovno iseljavanje Rohindža iz Mjanmara, oni koji su došli u 68 kampova i naselja uz granicu između dvije države nemaju vodu za piće niti higijenske prostorije.

Iz Svjetske zdravstvne organizacije dodaju da se izbjeglice u kampovima suočavaju i sa nedostatkom hrane i lijekova.

"Rizik od bolesti koje se prenose vodom je veliki, posebno od pojave kolere i zato su svi zabrinuti", navodi se u saopštenju i dodaje da situacija ostaje kritična, bez obzira na to što su pojačani napori zdravstvenih radnika, prenosi AFP.

Usljed posljednjeg priliva izbjeglica, kampovi u blizini Koks-Bazara su prepuni, a prije toga je u kampove smješteno najmanje 300.000 ljudi, koji su izbjegli od sukoba u Mjanmaru.

Više od 436.000 Rohindža je izbjeglo iz Mjanmara od 25. avgusta zbog paljenja sela, ubijanja i masovnog silovanja, koja su djelo mjanmarskih vojnika i budista.

Iz vojske Mjanmara tvrde da su meta njihovih napada isključivo Rohindža militanti.

XS
SM
MD
LG