Dostupni linkovi

Istanbul: Sirijska opozicionarka i njena kćerka pronađene mrtve


Istanbul
Istanbul

Sirijska opoziciona aktivistkinja i njena kćerka novinarka pronađene su mrtve u njihovomstanu u istočnom dijelu Istanbula, javila je danas turska novinska agencija Dogan, a prenosi AFP.

Tela Aroube Barakat (60) i Hale Barakat (22) pronašla je policija nakon prijave rođaka da sa dvjema ženama ne mogu da stupe u kontakt, a agencija je navela kako su susjedi rekli da su pronađene prerezanog grkljana.

Sestra ubijene Arube Barakat navela je na Fejsbuku da su majka i kćerka žrtve "nepravde i tiranije" i njihova porodica vjeruje da su ubijene zbog opozicionog angažovanja.


Aruba Barakat se pobunila protiv sirijskog režima 1980-ih, ali i 2000-ih, u vrijeme mandata Hefeza el Asadam odnosno njegovog sina Bašara el Asada.

Hala Barakat bila je novinar i radila je za sajt "Orient News", kao i za program na engleskom jeziku turske državne televizije TRT.

Od početka sukoba u Siriji u martu 2011. skoro tri miliona Sirijaca, većinom protivnika Asadovog režima, pronašlo je utočište u Turskoj, a među njima su mnogi pripadnici opozicije i novinari dobijali prijetnje smrću.

Dvojica sirijskih novinara porijeklom iz Rake, uporišta militanata "Islamske države" (IDIL) na sjeveru Sirije, zaklani su 2015. godine na jugu Turske.

XS
SM
MD
LG