Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Demonstranti traže puštanje katalonskih zvaničnika


Hiljade demonstranata se okupilo ispred katalonskog Regionalnog suda u Barseloni da bi zatražili puštanje na slobodu zvaničnika uhapšenih u vezi referenduma o nezavisnosti koji španske vlasti smatraju ilegalnim.

Masa je ispunila trg površine dva fudbalska terena, a neki ljudi su se peli na bandere i vikali "Glasaćemo" i "Zdravo demokratijo". Katalonske grupe koje podržavaju nezavisnost su pozvale na dugoročnije ulične proteste protiv jučeršnje iznenadne policijske akcije, javlja Frans pres.

Policija je uhapsila najmanje 12 ljudi, većina među njima su zvaničnici katalonske vlade optuženi da su koordinisali referendum, a zaplenila je 10 miliona glasačkih listića.

Španski premijer Marijano Rahoj je upozorio katalonske zvaničnike na "veću štetu" ako ne opozovu referendum zakazan za 1. oktobar, ali je regionalna vlada obećala da će nastaviti po planu.

Katalonski predsednik Karles Puiđdemon je optužio Madrid za "totalitarni i antidemokratski pristup".

Španska Vlada je, pak, uverena da neće biti glasanja.

"Jasno je da do referenduma neće doći", rekao je portparol španske Vlade Injigo Mendez de Vigo radiju "Onda sero".

On je dodao da je Vlada spremna da pregovora o dodatnoj devoluciji, "ali u skladu sa zakonom i Ustavom", dok katalonski lideri "imaju samo jednu opsesiju, referendum, što nije moguće".

XS
SM
MD
LG