Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Guterres povodom Dana mira: 'Ustanimo protiv netrpeljivosti'


Afrički migranti

Širom svijeta danas se obilježava Dan mira uz poziv na solidarnost i podršku izbjeglicama i migrantima.

Omladina može imati značajnu ulogu u tome, između ostalog, pružanjem dobrodošlice izbjeglicama i migrantima u svojim zajednicama, navele su Ujedninjene nacije povodom Međunarodnog dana mira, čija je ovogodišnja tema "Zajedno za mir: Poštovanje, sigurnost i dostojanstvo za sve".

Ta tema, navode UN, pokazuje "duh zajedništva" i promovira poštovanje, sigurnosti i dostojanstvo za sve koji su primorani napustiti svoje domove u potrazi za boljim životom.

U saopćenju UN je navedno da će današnjim obilježavanjem Dana mira biti ukazano na zajedničku dobrobit migracija, između ostalog, na ekonomiju.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izjavio je povodom Međunarodnog dana mira da diskriminacija sprječava ljude i društva da postignu svoj pun potencijal, i pozvao ljude da se bore za ljudska prava i "grade mostove".

"Hajde da zajedno ustanemo protiv netrpeljivosti i borimo se za ljudska prava. Da zajedno gradimo mostove. Da zajedno pretvorimo strah u nadu", rekao je generalni sekretar UN-a.

XS
SM
MD
LG