Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uhapšeni visoki zvaničnici Katalonije, Madrid uveo vanredno stanje


Sa demonstracija indipendista u Barseloni

Španska policija izvela je raciju na Vladu Katalonije i uhapsila nekoliko zvaničnika u srijedu. Madrid je istovremeno uveo vanredno stanje u namjeri da zabrane održavnje refrenduma o nezavisnosti Katalonije zakazanog za 1. oktobar.

"Španska država je svim sredstvima intervenisala prema katalonskoj Vladi i uvela vanredno stanje" rekao je predsjednik Katalonije Carles Piugdemont (Karlos Puiđdemon) u televizijskom obraćanju povodom policijskih racija.

"Osuđujemo i odbacijemo antidemokratske i totalitarne akcije španske države", rekao je Puugdemont, dodajući da Katalonci treba da odgovore izlaskom na referendum o odvajanju od Španije 1. oktobra, koji je zvanični Madrid proglasio nelegalnim.

Istovremeno je na ulice u centru Barselone u blizni kancelarija regionalne vlade u turističkom centru izašlo na stotine demonstranata koji protestuju mašući zastavom Katalonije i uzvikujući parole "Okupatorske snage odlazite"i "Gdje je Evropa"?

Španska policija ranije je uhapsila katalonskog ministra ekonomije Josepa Mariau Jova (Josepa Mariju Hovea). List La Vanguardia piše da je uhapšeno na desetine zvaničnika visokog ranga tokom racija u više lokalnih institucija.

Policija je potvrdila da sprovodi racije u vezi sa zabranjenim referendumom, ali nije saopštila detalje.

Katalonski vladinii izvori nijesu mogli da potvrde informacije o hapšenjima.

Više od 700 gradonačelnika iz Katalonije, od oko 900 njih, objavilo je da će organizovati referenduma o nezavisnosti tog španskog autonomnog regiona, koji centralna vlada Španije intervencijom premijera Mariana Rajoy, preko Ustavnog suda pokušava da spriječi.

Istraživanja javnog mnjenja do sada su pokazivala da su indipendisti u opadanju posljednjih godina, ali ipak većina Katalonaca želi da izađe na referendum i glasa.

U utorak je Civilna garda, nacionalne policijske snage, zaplijenila 45.000 koverata u paketima kojima je katalonska vlada htjela da obavijesti građane o održavanju referenduma.

Privih 100 gradonačelnika koji su rekli da će organizovati referendum takođe su bili prisiljeni da se u utorak pojave pred sudom.

Premijer Španije Rajoy danas je izjavio da su operacije koje se sprovode u Kataloniji rezultat legalnih sudskih presuda da bi se osigurala vladavina zakona.

Ustavni sud je prije deset dana suspendovao referendum nakon što je vlada premijera Rajoya to zvanično tražila. Španska vlada tvrdi da je održavanje referenduma u suprotnosti sa Ustavom Španije iz 1978., u kojem se navodi da se države koje čine Španiju nedjeljive.

Prema članu 155 Ustava Španije, Madrid ima ovlaštenje da suspenduje regionalnu vladu.

XS
SM
MD
LG