Dostupni linkovi

Erdogan: Svijet je veći od 'petorice'


Recep Tayyip Erdogan u obraćanju Generalnoj skupštini UN-a, 2016.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju na zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku istakao da bi nasilje nad Rohingya muslimanima moglo postati "tamna mrlja" u historiji čovječanstva.

Naglasio je da tragedije i krize u svijetu jasno pokazuju opravdanost apela Turske o potrebi restrukturiranja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kao i tvrdnje da je "svijet veći od petorice".

"Istovremeno je i pokazatelj koliko smo zakasnili s reformisanjem Vijeća sigurnosti UN-a", napomenuo je predsjednik Turske.

Erdogan je i ranije u nekoliko navrata izjavljivao kako je "Svijet veći od petorice", referirajući se na Vijeće sigurnosti UN-a i 5 stalnih članica (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina). Ove zemlje su u različitim uvjetima koristile pravo na veto kako bi odbranile nacionalne interese.

Poručio je također da međunarodna zajednica nije položila ispit ni u pogledu ljudske drame kojoj su izloženi muslimani u Mijanmaru.

"Međunarodna zajednica, kao u slučaju Sirije, nije položila ispit ni kada se radi o ljudskoj drami kojoj su izloženi muslimani Arakana", rekao je Erdogan.

Dotakao se i pitanja referendumu o nezavisnosti od Iraka koji su za 25. septembar najavile vlasti Kurdske regionalne uprave.

U tom kontekstu je poručio da je potrebno distancirati se od koraka kao što su zahtjevi za referendumom o nezavisnosti na sjeveru Iraka, koji bi u regionu, kako je rekao, mogli izazvati nove krize.

"Iraku su potrebni kompromisi postignuti na temelju teritorijalnog integriteta kao i oživljavanje ideala u smjeru izgradnje zajedničke budućnosti. Potrebno se distancirati od koraka kao što su zahtjevi za nezavisnost koji bi u regionu mogli izazvati nove krize i sukobe", rekao je Erdogan.

Dodao je da teroristička organizacija PYD/PKK čini zločine protiv čovječnosti na sjeveru Iraku.

Tokom obraćanja je pozvao zemlje i međunarodne institucije da ispune data obećanja u pogledu pomoći za 3,2 miliona izbjeglica u Turskoj.

"Odavde, pred cijelim svijetom, pozivam zemlje i međunarodne institucije, koje su na naša leđa natovarile sav teret 3,2 miliona izbjeglica koje smo zbrinuli u našoj zemlji, da ispune data obećanja", kazao je turski predsjednik, prenosi TRT.

Erdogan je predložio da Istanbul, koji brzim koracima postaje regionalni centar, istovremeno postane i centar UN-a. On je u New Yorku održao i govor na svečanosti postavljanja kamena temeljca temeljca za "Tursku kuću", odnosno Turski kulturni centar, zgrade koja je smještena preko puta UN-a.

XS
SM
MD
LG