Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trump i Đinping saglasni oko maksimalnog pritiska na S.Koreju


Donald Trump i Si Đinping

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao sa predsjednikom Kine Si Đinpingom, i kako je saopštila Bijela kuća, dva lidera su se saglasila da “ maksimalno povećaju prstisak” na Sjevernu Koreju, zbog eskalacije nukleranih i balističkih testova Pjongjanga.

Bijela kuća je navela da su dva predsjednika razgovarali o "nastavaku sjevernokorejskog opiranja međunarodnoj zajednici i njihovim naporima da destabilizuju sjeveroistok Azije" u telefonskom razgovoru u ponedjeljak.

Trump je u Njujorku na zasijadanju generalne Skupštine UN, ali će Si propustiti okupljanje svjetskih lidera zbog velikog Kogresa Komunističke partije Kine na kojem će, kako se očekuje, zacementirati svoje liderstvo u narednih pet godina na čelu zemlje i partije.

Kineska agencija Sinhua je takođe navela da su Trump i Si Đinping razgovarli o predstojećoj posjeti predsednika SAD Kini.

"Si je rekao da Kina i SAD dijele značajne zajedničke interese i da su vidjeli priliku za razmjenu i saradnju u različitim oblastima", stoji u izvještaju kineske državne agencije.

Trump je pojačao pritisak na kineskog predsjednika da bi mu pomogao oko Sjeverne Koreje čije intenzivirane nuklearne aktivnosti izazivaju zabrinutost.

XS
SM
MD
LG