Dostupni linkovi

Vrhovni sud Iraka odložio referendum o nezavisnosti Kurdistana


Kurdske Pešmerga snage na vojnoj paradi u Irbilu u Iraku 13. septembra 2017

Irački Vrhovni sud u ponedjeljak je naložio odlaganje referenduma o nezavisnosti, zakazanog za 25. septembar u iračkom Kurdistanu, dok se ne razmotri njegova ustavnost.

Referendum o poluautonomnoj oblasti Kurdistana trebalo je da održi sljedeće sedmice.

Vrhovni sud je izdao nalog da se obustavi postupak organizovanja referenduma koji su zakazali lideri iračkog Kurdistana "dok se ne ispitaju prigovori koje je sud primio u vezi regularnosti referenduma", navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Još nije jasno da li će kurdski lideri na sjeveru Iraka poštovati odluku suda.

SAD i Ujedinjene nacije su pozvale region iračkog Kurdistana da odlože glasanje zbog straha da bi to moglo doprijenijeti nestabilnosti u zemlji u kojoj se iračke snage bore sa ekstremističkom "Islamskom državom" (IDIL).

Generlani sekretar UN Antonio Guterres je u nedjelju upozorio da bi planirani referendum "skrenuo pažnju sa potrebe da se porazi" IDIL i obnove gradovi koji su vraćeni iz ruku te militantne grupe.

Irački Kurdistan je planirao da održi referendum o nezavisnosti od Iraka 25. septembra u tri oblasti koje čine taj poluatonomni region, ali i u spornim područjima koje su pod kontrolom Kurda, a na koje pravo polaže Bagdad.

Zvanični Bagdad se protivi toj odluci.

Kurdi su dominantno stanovništvo na jugoistoku Turske, sjeveru Sirije, sjeveru Iraka i sjeverozapadu Irana. Te četiri oblasti čine region Kurdistana.

Turska i Iran posebno se snažno protive referendumu u Kurdistanu iz straha da bi kurdske manjine u njihovim zemljama zatražile isto.

XS
SM
MD
LG