Dostupni linkovi

Merkel upozorila EU zemlje koje neće da prime azilante


Ukoliko nema solidarnosti o migraciji, ne može je biti ni u drugim oblastima: Angela Merkel
Ukoliko nema solidarnosti o migraciji, ne može je biti ni u drugim oblastima: Angela Merkel

Zemlje Evropske unije koje ne poštuju kvote za odobravanje azila mogle bi da ostanu bez pomoći u drugim oblastima, upozorila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Ukoliko nema solidarnosti o migraciji, ne može je biti ni u drugim oblastima, i to bi moglo da bude gorko za evropsku koheziju", rekla je Merkel za list Frankfurter Algemajne Zontagscajtung (Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung).

Njene reči su upozorenje nekim zemljama istočne Evrope koje dobijaju milijarde evra kao članice Evropske unije, a odbijaju da prime imigrante.

Nemačka je od 2015. prihvatila više od milion traižilaca azila, uglavnom Sirijaca, Iranaca i Avganistanaca koji beže od sukoba i progona, zbog čega je dobila medjunarodne pohvale ali i bila izložena napadima ksenofoba.

Od kako je sa zatvaranjem granica na Balkanu i sporazumom EU-Turska o vraćanju migranata smanjen dolazak migranata u Nemačku, popularnost Angele Merkel je u porastu. Njena partija CDU će prema anketama dobiti izmedju 37 i 40 odsto glasova, i favorit je za parlamentarne izbore 24. septembra.

Vlade istočnih evropskih zemalja kritikovale su mehanizam obaveznih kvota za prihvat izbeglica koji je usvojila Evropska unija.

Evropski sud pravde saopštio je ove nedelje da je "u potpunosti odbacio" zahteve Madjarske i Slovačke da budu izuzete iz programa EU o razmeštanju izbeglica.

Slovačka i Mađarska odbile su da primenjuju nametnute kvote i uz podršku Češke i Poljske su EU tužile Sudu u Luksemburgu, insitirajući da je mehanizam relokacije i kvota iz 2015. godine nelegalan, zato što je donet glasanjem ministara, a ne konsenzusom šefova država ili vlada EU.

Zemlje EU saglasile su se u septembru 2015. s planom o razmeštanju 160.000 izbeglica koje su stigle do Grčke i Italije po ostalim zemljama EU, ali je do sada razmešteno samo oko 24.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG