Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Si: Dijalogom rešiti situaciju sa Severnom Korejom


Kineski predsednik Si Djinping izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Donaldom Trampom da se Kina zalaže za rešavanje nuklearnog programa Severne Koreje mirnim i putem dijaloga, prenela je agencija Sinnhua.

Si je rekao da Kina ostaje posvećena procesu "denuklearizacije" Severne Koreje, koja je 3. septembra imala šestu nuklearnu probu testiranjem hidrogenske bombe, daleko jače od atomske.

Kina insistira na očuvanju mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu, rekao je Si i dodao da je dijalog jedini put za dugotrajno rešenje.

Fokus Pekinga na pregovore je u suprotnosti sa Trampovim stavom da sada nije vreme za razgovore sa Pjongjangom, ocenjuje Rojters.

On je istakao tokom razgovora telefonom u utorak s premijerima Australije i Velike Britanije, Malkolmom Turnbulom i Terezom Mej da su otvorene sve opcije za odbranu SAD i njenih saveznika, navela je u sredu Bela kuća.

U njenom saopštenju nakon razgovora Trampa i Đipinga se ističe da su dva predsednika saglasila da poslednje severnokorejske aktivnosti predstavljaju pretnju te da su posvećeni zajedničkim naporima u cilju denuklearizacije korejskog poluostrva.

Tramp je najavio u utorak da će njegova administracija dozvoliti Japanu i Južnoj Koreji da nabave veću od očekivane količine sofisticiranog oružja.

Vašington i Seul razmatraju i razmeštanje nosača aviona i strateških bombardera u regionu.

SAD su zatražile na sednici Saveta bezbednosti pooštravanje sankcija Pjongjangu, čemu se protive Kina i Rusija.

Vašington i njegovi saveznici ističu da je sve urgentnija potreba da Kina, kao najvažniji saveznik i trgovinski partner Pjongjanga, pojača pritisak na svog međunarodno izolovanog suseda da odustane od svog nuklearnog i raketnog programa.

Peking i Moskva predlažu da uz zamrzavanje severnokorejskih nuklearnih proba, SAD i Južna Koreja takođe obustave regularne vojne aktivnosti u region, što je američka ambasadorka u UN Niki Hejli okarakterisala kao uvredu na sednici Saveta bezbednosti u ponedeljak.

Kina smatra da obuzdavanje Severne Koreje nije njegova primarna odgovornost izražavajući da će pooštravanje sankcija UN rešiti problem.

Peking je podržao dosadašnje kaznene mere međunarodne zajednice ali se pribojava da bi potpuna izolacija Severne Koreje dovela do njenog kolapsa sa talasom izbeglica koji bi zapljusnuo Kinu.

Više od 90 odsto trgovinske razmene Severne Koreje otpada na Kinu.

Tramp i Điping su poslednji put razgovarali telefonom 12. avgusta. Tada je Bela kuća saopštila da su njihovi odnosi “veoma bliski” i “nadamo se dovešće do mirnog rešenja problema Severne Koreje”.

Međutim, tenzije u odnosima dve zemlje generalno rastu otkako je Tramp stupio na dužnost. On je naložio istragu navoda o kineskoj krađi intelektualne imovine nagoveštavajući da će njihovi trgovinski odnosi zavisiti od pomoći Pekinga u prevazilaženju problema sa Severnom Korejom, podseća britanska agencija.

XS
SM
MD
LG