Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Senator Graham saglasan sa Putinom da su sankcije Pjongjangu besmislene


Oštrije sankcije Severnoj Koreji neće promeniti rukovodstvo u Pjongjangu: Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da nametanje oštrijih sankcija Sjevernoj Koreji zbog njenog nuklearnog programa neće promijeniti rukovodstvo u Pjongjangu, već bi moglo dovesti do velikih ljudskih patnji, prenosi Reuters.

Putin je takođe upozorio protiv daljeg rasta vojne histerije oko Sjeverne Koreje, rekavši da bi to moglo dovesti do "globalne katastrofe".

Sa njim se danas saglasio američki senator, republikanac Lindsey Graham, koji je takođe uvjeren da pooštravanje sankcija za Pjongjang neće dati rezulatate.

"Ne mogu vjerovati da sam saglasan sa Vladmirom Putinom ali jesam, dalje sankcije Sjevernoj Koreji vrlo vjerovatno neće dati rezultate" napisao je Graham na Twitteru.

Vladmir Putin će se susresti sa predsjednikom Južne Koreje Mun Džae-inom u srijedu da bi razmotrili krizi oko nuklernih testova Sjeverne Koreje, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u utorak.

Dvojca lidera će se susresti na marginama ekonomskog foruma u Vladivodstoku dok raste strah međunarodne zajednice zbog testa Pjongjanga koji je u nedjelju izveo svoj šesti nuklerni test, kako tvrde hodrogenske bombe, 11 puta jači nego što je bio prošlogodišnji nuklearni test Sjeverne Koreje.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva spremna da razmotri novu rezoluciju o Sjevernoj Koreji, ali pod uslovom da se ne nastavi esklacija vojnih tenzija na Korejskom poluostrvu već da se fokusiraju na pronalaženje diplomatskog rješenja.

Lavrov je rekao da je tu poziciju Rusije prenio američom državnom sekreataru Rexu Tillersonu tokom telefonskog razgovora koji je incirala američka strana.

Lavrov je rekao da je razgovarano i o uslovima na koji način se generalni sekretar Ujednjenih nacija, Antonio Guterres može angažovati u pomoći za pronalaženje diplomatskog rješenja za krizu sa Sjevernom Korejom.

Portparolka Bijele kuće, Sarah Huckabee Sanders na press brifingu je dans izjavila da je prioritet administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, denuklearizacija Korejskog poluostrva.

XS
SM
MD
LG