Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ustavotvorna skupština traži istragu i suđenje 'izdajnicima Venecuele'


Demonstracije protiv režima predsednika Madura, Karakas, 2017.

Ustavotvorna skupština Venecuele naredila je istragu i suđenje onima za koje se veruje da podržavaju ekonomske sankcije SAD.

Skupština je u utorak jednoglasno usvojila dekret u kojem se svi oni koji podržavaju odgovor Vašingtona na političku krizu u Venecueli proglašavaju "izdajnicima" i kojim se tužilaštvu naređuje da odmah pokrene istragu.

"Oni koji pozivaju na izdaju ne ostavljaju nam drugu mogućnost nego da ih tretiramo kao neprijatelje sopstvene zemlje", izjavio je lider vladajuće Socijalističke partije u Venecueli Diosdado Kabelo.

Poslanica Ustavotvorne skupštine Iris Varela izjavila je da Venecuela ne sme dozvoliti da se "izdajnici" izvuku bez kazne i da će oni koji izdaju zemlju i iskoriste prednost američke agresije "morati da budu upucani".

Predsednik Nikolas Maduro ranije je obećao da će krivično goniti zbog izdaje protivnike koje optužuje da su odgovorni za uvođenje sankcija, posebno izdvojivši Hulija Borgesa, predsednika parlamenta u kojem opozicija ima većinu.

SAD su prošle sedmice uvele sankcije kojima se američkim finansijskim institucijama zabranjuje da kupuju obveznice koje izdaje vlada Venecuele ili državna naftna kompanija PDVSA.

[Video, maj 2017.]

Kriza u Venecueli
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

XS
SM
MD
LG