Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Opozicija Republike Srpske poziva revizora da ne podnosi ostavku


Opozicioni lideri u RS, Vukota Govedarica i Branislav Borenović

Nakon što je predsjednik Republike Srpske (RS), Milorad Dodik zatražio od glavnog entitetskog revizora da podnese ostavku ili će biti smijenjen reagovala je opozicija u RS.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica pozvao je glavnog revizora RS Duška Šnjegotu da ne podnosi ostavku i da nastavi da radi svoj posao.

"Očigledno je da je to čovjek koji radi po principima nezavisnosti i svih međunarodnih standarda. Borićemo se da on ne bude smijenjen. Spreman sam u parlamentu da se pobijem, pa ko bude jači neka smijeni Šnjegotu", rekao je Govedarica reagujući na zahtjev predsjednika RS i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da Šnjegota podnese ostavku.

Govedearica je istakao je da glavni revizor ne smije da podnese ostavku, već da treba da nastavi da radi svoj posao, a Dodika je upitao da li se plaši pitanja o stanju u budžetu RS i o tome koliko su propale banke "pojele" novca građana.

Glavna služba za reviziju entiteta utvrdila je u svom revizorskom izvještaju da je Vlada RS uzimala kredite u ime fondova i javnih institucija, bez njihovog znanja, kao i da je stvarni deficit u budžetu RS 175, a ne 45 miliona konvertibilnih maraka, kako je prikazano.

Dodik je ranije danas rekao da je izvještaj glavnog revizora tendenciozan, zbog čega je od Šnjegote zatražio da podnese ostavku, zaprijetivši da će, u suprotnom, biti smijenjen u parlamentu RS.

I predsjednik opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović oštro je reagovao na Dodikov zahtjev da glavni revizor podnese ostavku.

"Revizor ne smije podnijeti ostavku, nego da nastavi da radi svoj posao. Očigledno je da njih boli istina, koja je takva kakva jeste - koja govori o rezultatima rada vlasti", kazao je Borenović u uvodu.

On je ubijeđen da će istina pobijediti, a da će Šnjegota nastaviti raditi svoj posao.

"Ubijeđeni smo da neće biti smijenjen, i da će ostati simbol borbe protiv nečega što donosi dobro RS. Ovo je napad na institucije RS, jer je ovo posljednja institucija koja radi nezavisno, profesionalno, u skladu sa zakonom", ocijenio je Borenović.

XS
SM
MD
LG