Dostupni linkovi

Dva milijuna hodočasnika se očekuje u Meki za hadž


Hodočašće u Meki
Hodočašće u Meki

Dva milijuna hodočasnika iz svijeta očekuju se ovog tjedna u Meki, u Saudijskoj Arabiji, za veliko muslimansko hodočašće, hadžiluk.

Ove godine hodočašće će biti obilježeno povratkom Iranaca, koji su bili odsutni prošle godine, a odvija se u vrijeme diplomatske krize u Zaljevu i povlačenja ekstremističke Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) iz njezinih uporišta u Iraku i Siriji.

Hadž, veliko hodočašće, jedno je od pet stubova islama i svaki punoljetni islamski vjernik treba ga obaviti bar jednom u životu, ako može da financira troškove hodočašća, ne ugrožavajući normalan život svoje obitelji.

Ove godine se vraćaju Iranci, mnogi od kojih su nastradali tijekom tragičnog meteža u Meki 2015. kada je gotovo 2.300 vjernika poginulo, što je bila najteža katastrofa u povijesti hadža.

Stotine poginulih na hadžu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Iran je registrirao 464 nastradalih svojih građana i oštro se pobunio protiv uvjeta organizacije hodočašća od strane Saudijske Arabije. Na to se nadovezao prekid diplomatskih odnosa između dvije zemlje 2016. godine zbog napada na saudijsko veleposlanstvo u Teheranu.

Veleposlanstvo je napala masa bijesna zbog toga što je u Saudijskoj Arabiji ubijen šijitski vjerski vođa. Zbog ovoga Iranci nisu prošle godine išli u Meku.

Da bi se izbjegao metež kao onaj katastrofalni 2015, restrikcije su najavljene oko satnice rituala kamenovanja.

XS
SM
MD
LG