Dostupni linkovi

SAD: Makedonski državljanin osuđen zbog prodaje ukradenih podataka


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Federalni sud u Bruklinu proglasio je državljanina Makedonije Dževaira Ametovskog (30) krivim za prevaru i prodavanje ličnih podataka ukradenih sa kreditnih kartica, objavili su makedonski mediji.

Navodi se da se Ametovski, koji je ukradene podatke prodavao preko sajta nazvanog "Kodšop", suočava sa kaznom zatvora od 17 godina, kao i da njegovi advokati nisu komentarisali presudu, koja je doneta u petak.

Ametovski, na internetu poznat po alijasima "Kodšop", "Sindrom" ; i "Sindromiks", uhapšen je 2014. godine u Sloveniji, a prošle godine je estradiran u Njujork.

Optužbe protiv Ametovskog, kako navode američke vlasti, rezultat su sedmogodišnje istrage sprovedene u okviru borbe protiv onljan tržišta ukradenih finansijskih podataka.

Tužilaštvo tvrdi da je Dževair Ametovski u periodu od 2010. do 2014. imao takozvanu onlajn prodavnicu gde je prodavao ukradene podatke sa više od 181.000 debitnih i kreditnih kartica. Ametovski je te podatke dobio od hakera, koji su ih ukrali od finansijskih i drugih institucija.

Ljudi koji su kupovali podatke od Ametovskog, koristili su ih za onlajn kupovanje, ali i za izradu kreditnih kartica kojima su podizali novac sa bankomata.

Sajt Ametovskog, kako navodi američko tužilaštvo, omogućio je kupcima da pretražuju ukradene podatke prema identifikacionom broju banke i finansijske institucije prema državi, kao i tipu kartice.

XS
SM
MD
LG